Ο αγώνας κατά της επιβολής τελών κυκλοφορίας συνεχίζεται και φέτος για το 2020


dikaiologitika-anakoinosi-gia-teli-2020

Η ομάδα κ.α.π.α. με τους αγώνες της, ανάγκασε τους νομοθέτες να αναγνωρίσουν ότι με την επιβολή τελών κυκλοφορίας παραβιάζεται ένα πλήθος ατομικών δικαιωμάτων μας, όπως το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησής μας στη χώρα, το δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία και το δικαίωμα στην περιουσία (στην κατοχή και χρήση του αυτοκινήτου μας). Ότι συν αυτών, παραβιάζεται το δικαίωμα της δικαστικής προστασίας, διότι λόγω του υψηλού κόστους σε σχέση προς το ύψος των τελών, ήταν μη αποτελεσματική και για πολλούς αδύνατη η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια.

Μη αποτελεσματική, αφού το κόστος προσφυγής ήταν υψηλότερο από το ύψος των τελών, με αποτέλεσμα – ακόμη και σε περίπτωση νίκης – να μην επιτυγχάνεται ο επιδιωκόμενος σκοπός. Και αδύνατη διότι, οι άνθρωποι που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους, είναι ευνόητο ότι δεν έχουν χρήματα να καλύψουν το δικαστικό κόστος τη προσφυγής τους στη δικαιοσύνη.

Οι νομοθέτες αναγνώρισαν, κατόπιν των αναφορών μας, ότι ο τρόπος επιβολής των τελών κυκλοφορίας ήταν τέτοιος που δεν επέτρεπε την αποτελεσματική προσφυγή στη δικαιοσύνη, διότι κατά την επιβολή των τελών, δεν εκδίδεται μία εκτελεστή ατομική διοικητική πράξη δυνάμενη να προσβληθεί παραδεκτώς με προσφυγή. Κατανόησαν ότι ο τρόπος επιβολής των τελών, παραβιάζει τόσο το άρθρο 20 του Συντάγματός μας όσο και το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που ορίζουν το δικαίωμά μας σε μια αποτελεσματική δικαστική προστασία. Κατόπιν τούτων, και για να αποτρέψουν την προσφυγή μας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, φρόντισαν να αλλάξουν τη σχετική νομοθεσία, με αποτέλεσμα η προσφυγή μας στην ελληνική δικαιοσύνη για θέματα τελών κυκλοφορίας να είναι εύκολη και φθηνή, ώστε να μπορεί να προσφύγει ο κάθε πολίτης.

Με την κατάθεση της προσφυγής, αναστέλλεται η εκτέλεση και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να καταθέσει ούτε αίτηση αναστολής και προσωρινής διαταγής (πράξεις που επιβάρυναν κατά πολύ το συνολικό κόστος).

Η προσφυγή μπορεί να κατατεθεί, είτε πληρωθούν είτε δεν πληρωθούν τα τέλη του 2020 και πρέπει να κατατεθεί πριν τη λήξη του 2019. Αν πληρωθούν, μπορεί να ζητηθεί η ακύρωση της πράξης επιβολής τους και να επιστραφεί το ποσό. Αν δεν πληρωθούν, ζητείται η ακύρωση της πράξης και η αναστολή της εκτέλεσης, ώστε η μη πληρωμή να μην επιφέρει δυσμενείς έννομες συνέπειες. Αν παρ’ αυτά, η εφορία αρνηθεί να εκδώσει φορολογική ενημερότητα ή άδεια μεταβίβασης του οχήματος, το πρόβλημα μπορεί να ρυθμιστεί με “αίτηση προσωρινής ρύθμισης της κατάστασης”, ενώπιον του ίδιου διοικητικού δικαστηρίου όπου κατατέθηκε η προσφυγή. Εκδικάζεται γρήγορα και θα γίνει δεκτή, διότι η προσφυγή αναστέλλει την εκτέλεση.

Και το σημαντικότερο: Με την κατάθεση προσφυγής κατά της επιβολής τελών του 2020, έχουμε μια προσφυγή και αναστολή που ισχύει για όλες τις μεταγενέστερες πράξεις επιβολής τελών κυκλοφορίας μέχρι να συζητηθεί η προσφυγή στο δικαστήριο. (περίπου μέχρι το 2025 δεν θα χρειαστεί κατάθεση άλλης προσφυγής, διότι με την προσφυγή του 2020, ζητούμε παραδεκτώς την ακύρωση όλων των μεταγενέστερων επιβολών τελών κυκλοφορίας).

Ως 25/11/2019 θα ανακοινωθούν εκ νέου τα δικαιολογητικά που πρέπει να μαζευτούν από τον καθένα για την ατομική προσφυγή

τηλ επικοινωνίας της κ.α.π.α. (κίνηση ακομμάτιστων πολιτών Αγρινίου)

1) Βνάτσιου Ελένη 6977959479 (ώρες επικοινωνίας 10:00 – 13:00 και 18:00 – 20:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή)

2) Τηγανίτας Σωτήρης 6974838165 (ώρες επικοινωνίας 10:00 – 13:00 και 18:00 – 20:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή)

Τηλέφωνα επικοινωνίας 6977959479 και 6974838165

_________________________

Ο αγώνας κατά της επιβολής τελών κυκλοφορίας συνεχίζεται και φέτος για το 2020

This entry was posted in ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΔΡΑΣΕΙΣ, Κ.Α.Π.Α., ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ. Bookmark the permalink.

1 Responses to Ο αγώνας κατά της επιβολής τελών κυκλοφορίας συνεχίζεται και φέτος για το 2020

Σχολιάστε