Microsoft: Το χρονικό της «γέννησης» ενός γίγαντα


bill_gates-paul_allen

29 Νοεμβρίου 1975: Δύο νεαροί φερέλπιδες επιχειρηματίες, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν, ονομάζουν τη νεοσύστατη εταιρία τους «Microsoft». Μια επιχείρηση, που έμελλε τα επόμενα χρόνια να εξελιχθεί σε μια γιγάντια εταιρία, σχεδόν μονοπωλιακού χαρακτήρα, στο χώρο της πληροφορικής.

Η περιπέτεια του Μπιλ Γκέιτς με τους υπολογιστές ξεκίνησε στα 13 του χρόνια, στο διακεκριμένο Γυμνάσιο του Λέικσαϊντ, στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Στο ίδιο σχολείο φοιτούσε και ο κατά δύο χρόνια μεγαλύτερός του Πολ Αλεν, που μοιραζόταν το ίδιο πάθος για τις νέες τεχνολογίες.

Η φιλία τους συνεχίστηκε και στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, λίγα χρόνια αργότερα. Φοιτητές όντες, οι δυο τους συνεταιρίστηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν την πρώτη γλώσσα προγραμματισμού για τους προσωπικούς υπολογιστές, με βάση τη γλώσσα BASIC.

Η δουλειά τους έγινε γρήγορα γνωστή και προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών της εποχής. Η εταιρία υπολογιστών MITS εξεδήλωσε την επιθυμία να συνεργαστεί μαζί τους και οι δύο φίλοι δημιούργησαν τη Microsoft προκειμένου να την προμηθεύουν με μικροϋπολογιστικό λογισμικό – microcomputer software στ’ αγγλικά. Από τα πρώτα συνθετικά των δύο αυτών λέξεων προήλθε και η ονομασία της νέας εταιρίας.

Ο φόρτος εργασίας δεν επέτρεψε στον Μπιλ Γκέιτς να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, παρά μόνο πολλά χρόνια αργότερα, όταν ήταν ήδη φτασμένος επιχειρηματίας και ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο.

_______________________________
http://wp.me/p1QIo0-7HU

This entry was posted in ΑΡΘΡΑ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΕΠΕΤΕΙΟΙ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Bookmark the permalink.

1 Response to Microsoft: Το χρονικό της «γέννησης» ενός γίγαντα

 1. Ο/Η kapagriniou λέει:

  Ευθύμιος Βαγγέλης

  Η Microsoft(ο Μπιλ Γκείτς) αγόρασε από τον Tim Paterson το DOS για ψίχουλα.
  Οι προσωπικοί υπολογιστές της IBM καθώς και οι συμβατοί σε αυτούς ήταν ορφανοί λειτουργικού συστήματος.
  Μιμούμενη χαρακτηριστικά του λειτουργικού της Apple έφτιαξε τα Windows.
  Η Microsoft κατάφερε να γίνει η νούμερο 1 εταιρία λογισμικού για προσωπικούς υπολογιστές ελλείψει ανταγωνισμού, αλλά και λόγο της τακτικής της εταιρίας όμοιας με αυτής που χρησιμοποιήθηκε για την διάδοση της πατάτας. Η Microsoft αν και κατοχύρωνε τα πνευματικά της δικαιώματα δεν κλείδωνε το λογισμικό της ώστε να το προστατεύσει από την πειρατεία, ουσιαστικά την ενθάρρυνε. Έτσι γέμισε ο τόπος στην αρχή με πειρατικά MS-DOS και στην συνέχεια με πειρατικά-κλεψίτυπα Windows. Κάπως έτσι κανένας ανταγωνιστής δεν θα είχε καμία τύχη. Η Microsoft πουλούσε κοψοχρονιά άδειες χρήσης σε κατασκευαστές PC ώστε αυτά να πωλούνται με προεγκατεστημένο το λειτουργικό της. Αυτή η τακτική συνεχίζεται μέχρι σήμερα και κάπως έτσι στην συνείδηση των περισσότερον υπολογιστής και Windows να είναι έννοιες ταυτόσημες. Κάπως έτσι απέτυχε το OS2 της IBM.
  Το μόνο(υπάρχουν και άλλα των οποίων η εγκατεστημένη βάση είναι αμελητέα) λειτουργικό που υπάρχει εναλλακτικά αυτή την στιγμή για προσωπικούς υπολογιστές είναι το LINUX. Λειτουργικό το οποίο στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η εγκατάσταση του θα πρέπει να γίνει με πρωτοβουλία του χρήστη, άρα αυτός θα πρέπει να γνωρίζει πρώτα για την ύπαρξή του, και δεύτερον να ξέρει πως να το εγκαταστήσει. Η εγκατεστημένη βάση του LINUX κυμαίνεται παγκοσμίως περίπου στο 2%.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s