ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ;


cuba-03

Η πρόσφατη εξαγγελία του Αμερικανού προέδρου για την πρόθεσή του να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για άρση του εμπάργκο κατά της Κούβας, έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις στη διεθνή ειδησεογραφία. Δεν είναι λίγα τα έγκριτα φύλλα που κάνουν λόγο για μία δεύτερη επανάσταση στην Κούβα, που θα την βγάλει από την φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ισχύει τελικά πως η Κούβα είναι μία χώρα βουτηγμένη στη φτώχεια; Μία μικρή έρευνα διαφωτίζει την κατάσταση.

Στην Κούβα ο μέσος μισθός σήμερα είναι 310 πέσος. Όσο μικρό και αν ακούγεται, άλλο τόσο μικρότερο είναι το ποσό στην πραγματικότητα. Διακόσια πενήντα πέσος, αντιστοιχούν σε 11 ευρώ τον μήνα, ποσό που μαρτυρά όχι μόνο την ποιότητα ζωής στην Κούβα, αλλά και τα χαμηλά επίπεδα οικονομικής μεγέθυνσης και κατανομής εισοδήματος.

Όπως σε κάθε περιοχή του κόσμου που εφήρμοσε το σοσιαλιστικό μοντέλο το κράτος είναι ο μεγαλύτερος έμπορος: Αποτελεί τον μονοπωλιακό κάτοχο της γης, τον μόνο ο οποίος μπορεί να αγοράζει τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην επικράτεια της Κούβας, απαγορεύοντας μάλιστα κάθε είδους εξαγωγής σε ό,τι σχετίζεται με αγροτικά προϊόντα πέραν του καπνού και των παράγωγών αυτού προϊόντων. Τρόφιμα όπως το κρέας και το γάλα μοιράζονται στους ντόπιους με δελτίο, καθώς η εγχώρια παραγωγή αδυνατεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του πληθυσμού. «Τα τρόφιμα που παρέχει το κράτος τελειώνουν μέσα σε μία εβδομάδα», εξομολογείται στο τρίτο μέρος του οδοιπορικού των Πρωταγωνιστών μία Κουβανή .

Το ελεύθερο εμπόριο πλήττεται, δημιουργώντας ένα ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με πολύ υψηλά ελλείμματα που, περιστέλλει οποιαδήποτε αύξηση των δημοσίων εσόδων και κατ’ επέκταση των δημοσίων εξόδων για πάσης φύσεως παροχές:……

περισσότερα »»»»»»

 

________________________

 

http://wp.me/p1QIo0-7HI

This entry was posted in ΑΡΘΡΑ. Bookmark the permalink.

1 Response to ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s