Οι 23 προτάσεις για την Ελλάδα από οικονομολόγους που θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο Ανάπτυξης από τον Ιανουάριο


Έχει καταντήσει πλέον… ανέκδοτο. Οι πολιτικές του μνημονίου οδήγησαν τη μέση ελληνική οικογένεια στον μαρασμό και την καταστροφή, οι πολιτικοί παράγοντες της Ελλάδας επιμένουν σε επιπρόσθετους φόρους (σ.σ. «βαπτισμένα ως αναδιαρθρωτικά μέτρα) και μειώσεις, αλλά η συνταγή για να βγούμε από την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν είναι άλλη. Πρέπει άμεσα να ελαφρυνθεί με τον έναν ή άλλο τρόπο το δημόσιο χρέος, κάτι που έχει μεν αποφασίσει και δεσμευτεί η Ευρωζώνη, αλλά έμεινε στα λόγια.

lefta-se-super-market

Πάντως, οι οικονομολόγοι του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) επιμένουν ότι είναι αναγκαία η ελάφρυνση του χρέους, ενώ παράλληλα προχωρούν σε 23 προτάσεις για την άνοδο της ελληνικής οικονομίας. Γιατί, όπως αναφέρουν, αν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους, θα είμαστε εκτός στόχου και το 2020, καθώς υπολογίστηκε ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 124% του ΑΕΠ, αλλά στην πραγματικότητα θα είμαστε στο 155% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Μιλάμε για διαφορά της τάξης του 30%, που είναι ένα σημαντικό νούμερο…

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για ύφεση της τάξης του 0,4% το 2014 και πάλι σε αντίθεση με τις προβλέψεις που κάνουν λόγο για ανάπτυξη 0,6%. Κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούμε και πάλι κάποιο δάνειο από το ΔΝΤ…

Η έκθεση κόστισε 900.000 ευρώ, ένα υπέρογκο ποσό για την ελληνική οικονομία, αλλά το οξύμωρο είναι άλλο. Ο υπουργός ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μόλις ενημερώθηκε (σ.σ. λογικά τη διάβασε και δεν είχαμε επανάληψη σκηνικών όπως με τα μνημόνια που τα υπέγραψαν αρκετοί υπουργοί χωρίς να τα διαβάσουν…), δήλωσε ότι θα υιοθετήσει το 80% των προτάσεων – παρεμβάσεων εντός των επόμενων δυο μηνών, την ώρα που σκέφτεται να παραγγείλει κι άλλη έκθεση για άλλους τομείς της οικονομίας.

Για να πούμε όμως και την αλήθεια, η έκθεση που παρουσιάζει ο ΟΟΣΑ αν και είναι πολυσέλιδη, 24 σελίδων, δεν αναφέρεται πουθενά η φράση «κούρεμα χρέους»…

Βέβαια, γίνεται λόγος για αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, κάτι που δεν είναι και τόσο αρνητικό όσο ακούγεται, αρκεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε μία αγορά που έχει πάθει… καθίζηση. Ακόμα οι οικονομολόγοι γράφουν για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (σ.σ. αρκεί να αρχίσουν από τους μεγαλοοφειλέτες, γιατί ο μικροαστός δεν πληρώνει γιατί δεν έχει…), να γίνονται εξωδικαστικοί συμβιβασμοί σε υποθέσεις, να επανεξεταστεί η αποδοτικότητα των δημοσίων υπαλλήλων (εδώ υπάρχει μία… οσμή νέων απολύσεων ή διαθεσιμότητας).

Για τον τραπεζικό τομέα αναφέρουν ότι θα πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να διαχειριστούν σωστά τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ για την αγορά αυτό που προτείνουν είναι κάτι που ζητάει ο κάθε Έλληνας επιχειρηματίας: να μειωθούν τα διοικητικά βάρη και παράλληλα να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων και φυσικά να βοηθήσει και η Ευρώπη για να έχουμε πιο καλό δίκτυο μεταφορών. Το τελευταίο βέβαια ωφελεί κυρίως τις ξένες εταιρίες που θα μας χρησιμοποιήσουν σαν ενδιάμεσο κόμβο μεταφορών, αλλά αυτό θα φέρει αυτομάτως έσοδα στο κράτος με άμεσους και έμμεσους τρόπους.

Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ περιλαμβάνουν ακόμα αύξηση και του ποσού και του χρόνου του επιδόματος ανεργίας, αλλά παράλληλα να γίνεται επανέλεγχος στα επιδόματα των αναπήρων, ένα μέτρο με δύο όψεις. Συμφωνούμε ότι υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα (…) αρκετοί που παίρνουν επιδόματα ενώ δεν τα δικαιούνται, αλλά δεν μπορεί ένας εκ γενετής ανάπηρος ξαφνικά να περπατήσει, να δει (ο τυφλός) ή να ακούσει (ο κωφός).

Για την υγεία, οι προτάσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή να κοπούν οι αναποτελεσματικές δαπάνες, αρκεί να βρουν τις σωστές!, ενώ παράλληλα ζητούν να μπορούν οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες να έχουν περίθαλψη.

Το μεγάλο λάθος των οικονομολόγων

Αυτό πάντως που θεωρούμε εμείς ότι αποτελεί το μεγαλύτερο λάθος του ΟΟΣΑ είναι όταν ζητάει να εφαρμοστεί το μέτρο με τα ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές, κάθε Κυριακή του χρόνου. Μιλάνε για νέες θέσεις εργασίας, αλλά δεν εξετάζουν τα ίδια τα καταστήματα και τους επιχειρηματίες που τα δουλεύουν μόνοι τους και δεν έχουν λεφτά για να συντηρούν υπαλλήλους και να πληρώνουν εξτρά, ενώ παράλληλα όσοι εργάζονται ως υπάλληλοι θα αναγκαστούν να δουλέψουν εξτρά ώρες με πενιχρή ή καθόλου (τις περισσότερες των περιπτώσεων) αύξηση στις απολαβές τους…

Πιο ακριβό το γάλα και το ψωμί

Αυτό που κρατάμε στο τέλος είναι ένα: ο Έλληνας πληρώνει μέχρι και 34% πιο ακριβό το φρέσκο γάλα, γιατί πολύ απλά έχει ημερομηνία λήξης μέχρι και 5 ημέρες μετά τη συσκευασία του. Ακόμα, οι οικονομολόγοι προτείνουν να πωλείται το ψωμί με το ζύγι, καθώς αν και πληρώνουμε το ένα καρβέλι ως μισόκιλο, στην ουσία είναι 379 γραμμαρίων!

Τέλος, προτείνουν να γίνεται έκπτωση πάνω από 10% στα βιβλία, κάτι που λένε ότι απαγορεύεται στην Ελλάδα…

Ας δούμε αναλυτικά τις προτάσεις των ειδικών οικονομολόγων:

Δημοσιονομική πολιτική και μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα

1. Επιτάχυνση και διεύρυνση των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την βιώσιμη ανάκαμψη. Θα πρέπει να είναι ενεργοποιηθούν περισσότερα τα βασικά υπουργεία, να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να ενισχυθεί ο έλεγχος και η αποτίμηση των αλλαγών που γίνονται, τα αποτελέσματα των οποίων θα πρέπει να γίνονται ευρέως γνωστά.

2. Εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων όπως έχουν σχεδιαστεί.

3. Εάν επαληθευτούν τα ρίσκα για την πορεία του ΑΕΠ και η ανάπτυξη αποδειχτεί «αδύναμη» (ακόμα και με την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων) θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά το ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

4. Επιτάχυνση των προσπαθειών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, μέσω της κατάργησης της φορολογικής αμνηστίας, τον εντοπισμό και τιμωρία των φοροφυγάδων και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων. Θα πρέπει επίσης να βελτιωθεί το δικαστικό σύστημα με την αναμόρφωση και τον εξορθολογισμό του κώδικα και την περισσότερη χρήση του εξωδικαστικού συστήματος συμβιβασμών.

5. Περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, μέσω της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων με «καθαρά» και «αντικειμενικά» κριτήρια.

6. Την ενεργότερη συμμετοχή της κυβέρνησης στον εξορθολογισμό της νομοθεσίας σε 13 τομείς της οικονομίας που θα βοηθήσει στην μείωση του διοικητικού κόστους.

Τραπεζικός τομέας

1. Ενίσχυση της διαχείρισης των προβληματικών δανείων.

2. Προώθηση του σχεδίου για τον πτωχευτικό κώδικα των επιχειρήσεων.

Λειτουργία αγορών

1. Περαιτέρω μείωση των διοικητικών βαρών για την προώθηση των επενδύσεων. Να συνεχιστεί ο εξορθολογισμός των διοικητικών διαδικασιών για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων.

2. Επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών και των ακινήτων. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να συνδυαστεί με την άμεση πρόοδο στην απελευθέρωση των αγορών για να αποφευχθούν περιπτώσεις δημιουργία μονοπωλίων.

3. Να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι με τα ταμεία της ΕΕ για την βελτίωση του δικτύου μεταφορών.

4. Περαιτέρω βελτίωση του ανταγωνισμού στον κλάδο της ενέργειας.

Σύστημα κοινωνικής πρόνοιας

1. Ενίσχυση της διαχείρισης των κοινωνικών προγραμμάτων με την επιτάχυνση της ενοποίησης της διοίκησης των ασφαλιστικών ταμείων και την επιτάχυνση της εναρμόνισης των βάσεων δεδομένων των ταμείων. Κάτι που είναι απαραίτητο για να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις προστασίας των περισσότερο ευάλωτων.

2. Επιλογή στοχευμένων κοινωνικών επιδομάτων που θα είναι πιο αποδοτικά και εισαγωγή ενός σχήματος στοχευμένου κατώτατου εισοδήματος.

3. Εντατικοποίηση των ελέγχων στους δικαιούχους των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και ειδικά στα επιδόματα αναπηρίας, μέσω της αύξησης της συχνότητας των επανελέγχων.

4. Εισαγωγή ενός εθνικού προγράμματος επιχορηγήσεων που θα εξαρτώνται από το εισόδημα (γεύματα στα σχολεία).

5. Αναλόγως με την δημοσιονομική κατάσταση, να αυξηθεί κατά ένα χρόνο το επίδομα ανεργίας, αλλά με την μείωσή του κατά την πάροδο του χρόνου.

6. Εναρμόνιση των εισφορών των συνταξιοδοτικών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Παροχές υγείας

1. Εφόσον είναι δημοσιονομικά επιτρεπτό, να συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

2. Στενότερος έλεγχος των επιπτώσεων της κρίσης στην δημόσια υγεία και λήψη περαιτέρω μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση, εάν κριθεί απαραίτητο.

3. Επικέντρωση των περικοπών στις αναποτελεσματικές δαπάνες.

Αγοράς εργασίας

1. Αντιμετώπιση της υψηλή ανεργίας και ειδικά στους νέους. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής της εργασιακής νομοθεσίας με επιτάχυνση των ελέγχων και της επιβολής των κυρώσεων.

2. Επιβολή αυστηρότερων όρων για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης όσων λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.

Τα εμπόδια που επιβαρύνουν την τσέπη του καταναλωτή

Τριακόσια είκοσι εννέα εμπόδια που επιβαρύνουν την τσέπη του καταναλωτή διατηρώντας υψηλές τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών, περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ που παρουσίασε ο επικεφαλής του Οργανισμού Άνχελ Γκουρια στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει κατά 34% ακριβότερα το φρέσκο γάλα , λόγω του περιορισμού των 5 ημερών που υπάρχει στη διατηρησιμότητα του.

Ο οργανισμός προτείνει το ψωμί να πωλείται πλέον με το ζύγι καθώς ο καταναλωτής στην Ελλάδα πληρώνει φρατζόλα μισού κιλού και παίρνει 359 γραμμάρια.

Αναφέρεται ακόμα η δυνατότητα ανοίγματος όλων των καταστημάτων ανεξάρτητου μεγέθους όλες τις Κυριακές του χρόνου κάτι που αν εφαρμοστεί μπορεί να δημιουργήσει σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ από 18 έως και 30.000 θέσεις εργασίας, καθώς και να τονώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών κατά 2,5 δισ ετησίως.

Σύμφωνα με την έκθεση το όφελος για τον καταναλωτή από την άρση των στρεβλώσεων εκτιμάται στα 5,2 δισ.

____________________________
This entry was posted in ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s