Η ηρωίδα δασκάλα της Μακεδονίας


398252_3664686226790_166990261_nΌποτε το απαιτούσε ο Αγώνας, η Βελίκα έπαιρνε τους δρόμους και κάνοντας την μισότρελη Τουρκάλα γυρνώντας από εδώ και από κει, έχοντας κρυμμένα μέσα στα μακριά της φουστάνια ή στις μακριές πλεξούδες της, τα μηνύματα που έπρεπε να μεταφέρει πότε στην Θεσσαλονίκη, πότε στην Καστοριά ή όπου αλλού το απαιτούσαν οι περιστάσεις.

Δεν την υποψιάζονταν κανείς. Άλλες φορές πάλι μεταμφιέζονταν σε Βουλγάρα χωριάτισσα που μάζευε χόρτα ή ραδίκια στο βουνό και έτσι μπορούσε να περιπλανιέται στα βουνά και στους δρόμους χωρίς να κινεί υποψίες. Περπατούσε συνέχεια στα κακοτράχαλα βουνά και στους λασπώδεις δρόμους μόνη της, χωρίς να φοβάται τίποτα. Η ατρόμητη αυτή Ελληνίδα περιδιάβαινε όλη την κεντρική και δυτική Μακεδονία μεταφέροντας τα μηνύματα της λευτεριάς. Η Βελίκα κάνοντας την τρελή άκουγε ό,τι έλεγαν οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι, μιας και ήξερε να μιλάει και τις δυο γλώσσες πολύ καλά.
Στις 28 Αυγούστου του 1904, ένας κομιτατζής άπλωσε τα βέβηλα χέρια του στην Βελίκα, της έμπηξε ένα μαχαίρι στο στήθος και την βασάνισε για να ομολογήσει, όμως αυτή συνέχισε να μιλάει τούρκικα και να παριστάνει την Τουρκάλα.Ο Βούλγαρος όμως, δεν την πίστεψε και συνέχισε να την βασανίζει. Αλλά η ατρόμητη δασκάλα δεν ομολόγησε.

Η Βελίκα άφησε την τελευταία της πνοή εκεί στα Γιαννιτσά, ποτίζοντας με το αίμα της το θεόρατο δένδρο της ελευθερίας της Μακεδονίας. Κηδεύτηκε στην Θεσσαλονίκη και μια λαοθάλασσα θρήνησε την δασκάλα που έδωσε και την ζωή της για τον Αγώνα.

Εμμανουέλα Βερούκα

_________________________

http://wp.me/p1QIo0-6vj

Advertisements
This entry was posted in ΕΠΕΤΕΙΟΙ, ΗΡΩΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ. Bookmark the permalink.

3 Responses to Η ηρωίδα δασκάλα της Μακεδονίας

 1. Ωραία ιστορία, λες και είναι βγαλμένη από την πένα της Πηνελόπης Δέλτα και τις σελίδες των μυστικών του βάλτου, μόνο που είναι φανταστική. Η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Η συγκεκριμένη γυναίκα ναι μεν σφαγιάστηκε από Βούλγαρους κομιταζήδες, όμως δεν ήταν δασκάλα, ούτε γυρνούσε ποτέ τη μισή Μακεδονία μεταφέροντας μυστικά μηνύματα, ούτε σκοτώθηκε στα Γιαννιτσά κι ούτε κηδεύτηκε στη Θεσσαλονίκη. Λεγόταν Βελίκα Τράικου, ήταν από τον Πεντάλοφο (παλιά ονομασία Γκράντομπορ) Θεσσαλονίκης κι εκεί σκοτώθηκε (και κηδεύτηκε) το 1904 από τη συμμορία του κομιτατζή Αποστόλ Πέτκοφ μαζί με τον άντρα της Στέργιο και τους δύο γιους της, επειδή αρνούνταν να προσχωρήσουν στη βουλγαρική Εξαρχία αλλά και ως αντίποινα για την εξόντωση από τον τουρκικό στρατό ενός άλλου Βούλγαρου κομιτατζή μαζί με ολόκληρο το σώμα του, κατόπιν ενεργειών του ελληνικού προξενείου Θεσσαλονίκης:
  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BB_%CE%A0%CE%AD%CF%84%CE%BA%CF%89%CF%86#.CE.9C.CE.B1.CE.BA.CE.B5.CE.B4.CE.BF.CE.BD.CE.B9.CE.BA.CF.8C.CF.82_.CE.B1.CE.B3.CF.8E.CE.BD.CE.B1.CF.82
  Το περιστατικό περιγράφεται στο βιβλίο «Greece in evolution» (1906) του Βρετανού George Frederick Abbott:


  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η sotos206 λέει:

  Reblogged στις ΑΝΤΙΦΙΜΩΤΡΟ.

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.