Αγρινιώτης ανακάλυψε το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο


untitledΜεταξύ 1350 και 1400 στην περιοχή Λουσούδι, στο μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών, λειτούργησε το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο, το οποίο ανακάλυψε ο καθηγητής Αθανάσιος Παλιούρας Κοιτίδα γραμμάτων και γνώσης ανακάλυψε στην Κρήτη ο Αγρινιώτης καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Αθανάσιος Παλιούρας. Η ανακάλυψη αυτή αλλάζει τα δεδομένα στον τομέα της γνώσης και της παιδείας. Συγκεκριμένα σε ανασκαφές του κ. Παλιούρα και του επιτελείου του, στην περιοχή Λουσούδι στα νότια της Κεντρικής Κρήτης, σε υψόμετρο 900 μέτρων, και στο μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών, ανακαλύφθηκαν τρεις σειρές κελιών, τράπεζα, μαγειρείο, αρχονταρίκι και το εργαστήριο που αντιγράφονταν οι κώδικες, από τους μαθητές του Ιωσήφ Φιλάγρη, ο οποίος δίδασκε εκεί Μαθηματικά, Φυσική, Ιατρική και Αρχαία Ελληνικά. Το εργαστήριο αυτό είναι το πρώτο που βρέθηκε στην Ελλάδα.

Ο Ιωσήφ Φιλάγρης, μεγάλος λόγιος Κρητικός, έγινε μοναχός και εγκαταστάθηκε στο εν λόγω μοναστήρι, επιτελώντας το σπουδαίο αυτό διδασκαλικό έργο, περί το 1350 με 1400 όταν ο Δόγης της Κρήτης απαγόρευε την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Κατά τις τρίμηνες ανασκαφές εντοπίστηκαν περισσότερα από 5000 ευρήματα που πιστοποιούν ότι το μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών λειτούργησε ως «πρωτόλειο» ελληνικό πανεπιστήμιο. Ο Ιωσήφ Φιλάγρης είναι ο τρίτος παγκοσμίως σχολιαστής του Αριστοτέλη, όταν μάλιστα τον 13ο και 14ο αιώνα ο Αριστοτέλης ήταν υπό διωγμών στην Ευρώπη. Η έναρξη της ιστορίας για να ανακαλυφθεί το «πρωτόλειο» ελληνικό πανεπιστήμιο ξεκίνησαν προ 25 ετών, όταν τότε ο πανεπιστημιακός Γιώργος Παπάζογλου, για την διδακτορική του διατριβή, ερεύνησε ολόκληρη την Ευρώπη για να εντοπίσει και να αναδείξει τα χειρόγραφα του λόγιου Κρητικού και μοναχού Ιωσήφ Φιλάγρη, τα οποία εντόπισε στο Λονδίνο, το Παρίσι, την Ρώμη και το Βουκουρέστι.

Σε μια τελευταία παράγραφο ενός χειρόγραφου υπήρξαν αναφορές για την πνευματική καλλιέργεια και την παιδεία που υπήρχε στο μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών στην Κρήτη και έτσι καταπιάστηκε ο κ. Παλιούρας και από εκεί μπόρεσε να ανακαλύψει και να προσφέρει στον πολιτισμό το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Στοιχείο που ενισχύει την αξία του γεγονότος είναι ότι την δαπάνη των ανασκαφών ανέλαβε το μοναστήρι της Παναγίας του Κωδωμά που είναι επίσης στα νότια της κεντρικής Κρήτης. Η δαπάνη φέτος άγγιξε τα 50.000 ευρώ. Το μοναστήρι ήταν εγκαταλελειμμένο χρόνια και η όλη ανακάλυψη έγινε ερευνώντας αρχικώς μια μικρή κρύπτη του μοναστηριού. Η ανακάλυψη αποτελεί μέγιστο επίτευγμα, όχι μόνο στους κύκλους των πανεπιστημιακών αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία και δίνει μεγάλη ώθηση στον πολιτισμό.

Κων/νος Χονδρός – See more at: ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Advertisements
This entry was posted in ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΟΠΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s