Γιατί απέκτησε το Κ.Κ.Ε. κοινά συμφέροντα με τον καπιταλισμό;


Σήμερα είναι πολλοί εκείνοι που βλέπουν καθαρά ότι το ΚΚΕ έγινε μια καπιταλιστική «επιχείρηση». Μένουν, ωστόσο στην απλή αυτή διαπίστωση. Αδυνατούν να εξηγήσουν το ΓΙΑΤΙ ένα κομμουνιστικό κόμμα έγινε καπιταλιστικό γρανάζι.

1andy-warhol-hammer-and-sickle-c1977

Έτσι απογειώνονται σε εξηγήσεις και ερμηνείες μεταφυσικές και ψυχαναλυτικές: Φταίνε τα «κακά» πρόσωπα, ή η «βλακεία» των ηγετών του Περισσού, ή ακόμα ότι το κόμμα γέμισε από πράκτορες του καπιταλισμού…

Βεβαίως, όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά…

τα «κακά» πρόσωπα, όπως η κυριαρχία των επιπλεόντων φελλών, ή η επέλαση των «πρακτόρων» του εχθρού και πολλά άλλα αποτελούν το ΣΥΜΠΤΩΜΑ και όχι το ΑΙΤΙΟ της κατάπτωσης, της διάβρωσης και της αποσύνθεσης ενός κόμματος.

Το καθοριστικό αίτιο, το πρωτογενές «υλικό» βρίσκονται στον κοινωνικό του χαρακτήρα, στην Ιδεολογική, Πολιτική και Οργανωτική του δόμηση και λειτουργία.

Πιο αναλυτικά γι αυτό το δόλιο τέχνασμα του φετιχισμού των προσώπων διαβάστε ένα πρόσφατο κείμενό μας, ΕΔΩ:

Για να εξηγήσει και να καταλάβει κανείς, σε βάθος, την καπιταλιστική ενσωμάτωση και εξαχρείωση αυτού του κόμματος, πρέπει να έχει γνώση του φαινομένου της ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, ιδιαίτερα του σταλινισμού: Το ακραίο φαινόμενο του γραφειοκρατικού εκφυλισμού.

Το τι είναι σταλινισμός το έχουμε αναλύσει λεπτομερειακά σε πολλά κείμενά μας. Ιδιαίτερα στο άρθρο μας: «ΚΚΕ: Το σταλινικό του αδιέξοδο».

ΕΔΩ:

Είχαμε ιδιαίτερα επισημάνει τα κάτωθι:

«Πολλοί βλέπουν στο σταλινισμό μόνο τις εγκληματικές μεθόδους του. Παραβλέπουν το προνομιούχο κοινωνικό στρώμα και την αντεπαναστατική του πολιτική. Οι εγκληματικές μέθοδοι και πράξεις ήταν το οργανωτικό περίβλημα της σταλινικής πολιτικής και όχι το αίτιο.

Η λεγόμενη «αποσταλινοποίηση» επί Χρουτσώφ ήταν η απόπειρα του γραφειοκρατικού, προνομιούχου στρώματος της Σοβιετικής Ένωσης να διασωθεί, καυτηριάζοντας κάποιο μικρό μέρος των σταλινικών εγκλημάτων.

Γι αυτό η «αποσταλινοποίηση» εφεύρε την «προσωπολατρία» και μετατόπισε το όλο ζήτημα του σταλινισμού σε ψυχαναλυτικές ερμηνείες. Κτυπούσε την «ψυχολογία» του Στάλιν για να διασώσει το σταλινισμό: Την κάστα του γραφειοκρατικού τέρατος και την πολιτική αυτής της κάστας.

Αν εξετάσουμε τα εγκλήματα χωριστά από τη γραφειοκρατία ως κοινωνικό φαινόμενο, δεν μένει παρά η βιαιότητα, η εγκληματική θηριωδία και ο σαδισμός του Στάλιν: δηλαδή ζητήματα που αναλύει η ψυχολογία.

Πάνω σε αυτά τα ζητήματα ψυχολογίας στηρίχθηκε η «αποσταλινοποίηση». Ζητήματα που καυτηρίαζαν τον «κακό» Στάλιν, αλλά δεν αναιρούσαν στο ελάχιστο τον γραφειοκρατικό εκφυλισμό και τα προνόμια αυτής της κάστας.

Ο Σταλινισμός, συνεπώς, είναι ο γραφειοκρατικός εκφυλισμός της Σοβιετικής Ένωσης και όχι τα προσωπικά χαρακτηριστικά του Στάλιν. Δίχως να κατανοήσουμε αυτό σοβιετικό γραφειοκρατικό φαινόμενο, στις κοινωνικές και πολιτικές του διαστάσεις, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το τι είναι σταλινισμός και το γιατί οδηγήθηκε η Σοβιετική Ένωση σε κατάρρευση. Δεν μπορούμε ακόμα να κατανοήσουμε και το βαθμό εκφυλισμού των κομμουνιστικών κομμάτων.

Η ηγεσία του ΚΚΕ, είναι εντελώς ανίκανη να τα κατανοήσει όλα αυτά. Ακριβώς γιατί πρέπει να αυτοαναιρεθεί και αυτοκαταργηθεί. Έτσι το μόνο που της απομένει είναι να τα δικαιώσει, περιχαρακώνοντας τον σταλινισμό της. Ο σεχταρισμός είναι και αυτός ένας τρόπος διάσωσης, μπροστά στις κοινωνικές θύελλες που έρχονται. Διάσωση με ημερομηνία λήξεως…».

Τους λόγους ανάπτυξης και επιβολής του γραφειοκρατικού τέρατος στη Σοβιετική Ένωση τους αναλύουμε στα κείμενα που παραπέμπουμε.

Εδώ θα περιοριστούμε στη φύση και τη λειτουργία αυτής της γραφειοκρατικής κάστας: Μια φύση και λειτουργία άκρως αντεπαναστατική και ιμάντας προς την καπιταλιστική ενσωμάτωση.

Κάθε γραφειοκρατική κάστα αναπτύσσει τα δικά της ιδιαίτερα συμφέροντα και προνόμια, συνακόλουθα τη ΣΥΝΟΧΗ της ΣΥΝΕΝΟΧΗΣ.

Κάθε γραφειοκρατική κάστα στη βάση αυτών των υλικών συμφερόντων, στη βάση της επέκτασης και κατοχύρωσης των προνομίων, ΔΙΑΡΚΩΣ αυτονομείται από τις ιστορικές και κοινωνικές της (ταξικές) ρίζες και ανεξαρτητοποιείται.

Αυτό στο σταλινισμό πήρε ακραίες εκφυλιστικές διαστάσεις και μορφές. Η γραφειοκρατική, σταλινική κάστα αυτονομήθηκε από την εργατική τάξη και τη σοβιετική κοινωνία και έγινε μια κάστα ωμής δικτατορίας…

Τα κομμουνιστικά κόμματα αποτέλεσαν το «αντίγραφο» αυτού του σταλινικού γραφειοκρατικού εκφυλισμού.

Όταν, βεβαίως, ένα κόμμα και μάλιστα κομμουνιστικό λειτουργεί σταλινικά, δηλαδή με βάση τα ειδικά συμφέροντα, τα προνόμια και τις επιδιώξεις (επέκτασης και υπεράσπισης αυτών των προνομίων) της γραφειοκρατικής κοινωνικής κάστας, ΤΟΤΕ όχι μόνο πνίγει κάθε αυτενέργεια των λαϊκών μαζών και αγωνιστική δράση (αυτά απειλούν με κατεδάφιση τα συμφέροντα της κάστας), αλλά μακροπρόθεσμα γίνεται η γραφειοκρατική αυτή κάστα και ο ΙΜΑΝΤΑΣ μετακύλυσης, ενσωμάτωσης και ταύτισης με τον καπιταλισμό.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ, λοιπόν, ο σταλινισμός, αποκτάει κοινές ρίζες συμφερόντων με τον καπιταλισμό και γίνεται ο στυλοβάτης και ο υπερασπιστής του συστήματος.

Και γίνεται αυτό διότι τα συμφέροντα και τα προνόμια κάθε αυτονομημένης ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ με τους όρους ύπαρξης και λειτουργίας του ίδιου του καπιταλισμού: Ένα σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση, στα συμφέροντα και τις λειτουργίες του κεφαλαίου, στην ίδια καπιταλιστική βαρβαρότητα της υπεράσπισης, της επέκτασης και διαιώνισης αυτών των συμφερόντων

Η φύση, συνεπώς, και η λειτουργία της σταλινικής γραφειοκρατίας οδηγούσε αναπόφευκτα στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και στην ολοκληρωτική ενσωμάτωση των ΚΚ στον καπιταλισμό.

Στην Ελλάδα, λόγω ειδικών κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών, διατηρήθηκε το ΚΚΕ σαν σταλινικό απολίθωμα, «εξασφάλισε» μια παράταση ζωής και το «πλεονέκτημα» να ΕΞΑΠΑΤΑ τις λαϊκές μάζες με κούφια «ταξικά» λόγια, καθώς και τη δυνατότητα να εγκλωβίζει και να χειραγωγεί πολλούς αγωνιστές.

ΟΛΑ αυτά, πλέον φτάσανε στο ΤΕΛΟΣ τους.

Η σκληρή σταλινική, γραφειοκρατική του φύση και ΛΟΓΙΚΗ το έχουν καταστήσει μια στυγνή καπιταλιστική επιχείρηση και αυτό πλέον δεν μπορεί να επικαλυφτεί…

ΟΥΤΕ υπάρχουν πια περιθώρια να ελιχτεί διότι το σύστημα που πάνω του έχει κτίσει τα προνόμια της γραφειοκρατικής του κάστας και όλων των «επαγγελματιών» αυτής της καμαρίλας, ΚΑΤΑΡΡΕΙ το ίδιο…

Aπό resaltomag

 

____________________________

http://wp.me/p1QIo0-6gF

Advertisements
This entry was posted in ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ, ΤΡΩΚΤΙΚΑ, ΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΧΟΥΝΤΑ. Bookmark the permalink.

2 Responses to Γιατί απέκτησε το Κ.Κ.Ε. κοινά συμφέροντα με τον καπιταλισμό;

 1. Ας ρίξουμε μια ματιά στα περί Μάρξ λεχθέντα.
  Ο Μάρξ , είπε τι θα μπορούσε να γίνει χωρίς γνώσεις Πυθίας. Πίστευε απλώς πως αφου ο Καπιταλισμός απελευθερώσεις όλες τις δυνάμεις της φύσης και του ανθρώπου, τότε ένα πολιτικό – οικονομικό σύστημα που θα βασιζόταν στην απελευθέρωση της εργασίας απο την δουλεία που είχε ήδη επιβάλει ο καπιταλισμός, θα έφερνε την κοινωνία και το άτομο μέσω αυτής κυρίαρχο της ύλης.

  Ο Λένιν, φιλόδοξος δικηγόρος καθώς ήταν, σε ελεύθερη μετάφραση είπε: Δεν μας χέζεις ρε Μάρξ, σιγά μην περιμένουμε να ολοκληρωθεί καπιταλιστικά η Ρωσία ή οι άλλοι για να κάνουμε Κομμουνισμό.
  Θα τον κάνουμε τώρα και αντί μιας αστικής επανάστασης σαν και αυτές που προηγήθηκαν για την ανατροπή του φεουδαλισμού, θα την κάνει, μετά την επανάσταση αγροτών, κτηνοτρόφων και εργατών, το …..κόμμα.
  Ο Στάλιν τι περισσότερο έκανε; Έδωσε την αίγλη όπου έλειπε από τον σχεδιασμό του Λένιν στο κόμμα.
  Σήμερα οι αξιωματούχοι του ΚΚΣΕ είναι το μεγάλο και ισχυρό κεφάλαιο της Ρωσίας.
  Ε, έτσι ακριβώς φαντάζεται και το ΚΚΕ για τον εαυτόν του. Σήμερα, καθ’ ομολογία του, πως δεν υπάρχουν σοσιαλιστικές νησίδες, το ΚΚΕ , από χρόνια και όχι μόνο σήμερα, δραστηριοποιείται στο να αποκτήσει εμπειρία συλλογικού καπιταλιστή, καθ’ ότι και Κομμουνισμό να επέβαλε στην χώρα, μέσα σε ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα Ιμπεριαλισμού, δεν μπορούν να υπάρχουν » Σοσιαλιστικές νησίδες-Κράτη).
  Αγαπητοί σύντροφοι εκ Κρήτης, μην ενίσταστε δια το προσφιλές ΚΚΕ. Άλλωστε το ΚΚΕ έχει υποστηρικτές πάση αμφιβολίας και …. αναξιοπιστίας. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κλπ.
  Δεν βλέπετε πως το υποστηρίζουν; «….Μπορεί να διαφωνούμε, αλλά σεβόμαστε τις πάγιες θέσεις του» αναφωνούν εν χορώ ούλοι οι Δεξιοί και οι σόγαμπροι τους.
  Σαματις κυνδινεύουν απο το ΚΚΕ; ΌΧΙ.
  Τότε γιατί να μην λένε καλά πράγματα.
  Άλλωστε το ΚΚΕ δεν μιλάει για σήμερα. Πρεσβεύει το ….αύριο. Το πολύ ΆΥΡΙΟ.
  Πιστεύει πως κάποια στιγμή θα βαρεθεί το ιδιωτικό και ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο να εξουσιάζει και τότε θα αναλάβει την βαριά υποχρέωση να κυβερνήσει την χώρα και τον Κόσμο.
  Το σήμερα είναι υπόθεση της Δεξιάς ώστε να προστατευθεί η περιουσία του μέλλοντος του ΚΚΕ.
  Από τι κινδυνεύει η Δεξιά και η «περιουσία» του λαού δια του ΚΚΕ; Από τους άλλους, τους Αριστερούς.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s