Η απάντηση των Σαρακατσαναίων στον Σταύρο Θεοδωράκη


Η απάντηση των Σαρακατσαναίων στον Σταύρο Θεοδωράκη 

sarakatsanoiΜε αφορμή τις δηλώσεις του καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη, στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη,  για τους Σαρακατσαναίους, τους οποίους αποκάλεσε «αβλαβείς βοσκούς», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων δίνει τη δική της απάντηση…

Διαβάστε αναλυτικά:

«Ανιστόρητες, σε εκείνο το βαθμό, ώστε να μοιάζουν με …εμπαθείς,οι απόψεις για τους Σαρακατσαναίους του καθηγητή Γ. Γραμματικάκη στην εκπομπή του MEGA «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ» του κυρίου Σταύρου Θεοδωράκη.
Με δικαιολογία την άγνοια ή την επιπολαιότητα, πάρα πολλοί σύγχρονοι νεοέλληνες, εκπλήσουν δυσάρεστα,  με βιαστικές ή πρόχειρες  ενέργειές τους ή άλλου είδους ατοπήματα, αποδεικνύοντας με περισσή αφέλεια, την ημιμάθειά τους  ή την εμπάθειά τους και γενικώς τη μειονεκτικότητά τους, έναντι εκείνων τους οποίους τολμούν να κρίνουν.

Μεταξύ των ανωτέρω, ούτε κατά φαντασία,  ήταν ποτέ δυνατόν  – και να το δούμε δεν θα το πιστέψουμε! – να συγκαταλέγεται ο ομότιμος καθηγητής, ο μεγάλος Έλληνας φυσικός, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο συγγραφέας βιβλίων με διεθνή αναγνώριση και ακτινοβολία, κύριος Γεώργιος Γραμματικάκης.

Όμως, με όσα ισχυρίστηκε, καθόλου μετά λόγου γνώσεως, για  τους πρωτοέλληνες Σαρακατσαναίους, στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη, ο πολυμαθέστατος, κατά άλλα, καθηγητής, ξέπεσε στα μάτια μας και είμαστε δυστυχείς γιατί συνέβη αυτό. Έπεσε! Του ευχόμαστε να σηκωθεί. Καθηγητής είναι, το σοφότερο των ανθρώπων Σωκράτη έχει για πρότυπό του, γνωρίζει ότι η αναγνώριση των λαθών είναι δείγμα σοφίας.

Από την πλευρά μας,  κρίνουμε όχι απλά σκόπιμο, αλλά και  επιβεβλημένο, να παραθέσουμε στο χώρο αυτό και πριν από την ολοκλήρωση της απάντησής μας  στον ίδιο και το δημοσιογράφο, ο οποίος περιορίζεται να χαμογελά ( γιατί?) όταν ο καθηγητής επιδεικνύει την (α)σοφία του και αναφέρεται ειρωνικά και ανιστόρητα στους Σαρακατσαναίους, επακριβώς, όσα είπε ο κ. καθηγητής στην εν λόγω εκπομπή.

«Στην καταστροφή του 1897, που η Ελλάδα ισοπεδώθηκε από τους Τούρκους και ηθικά και οικονομικά και ψυχολογικά, κυκλοφορούσε στα δημοσιογραφικά γραφεία η βεβαιότητα ότι όπου να ‘ναι, ακούστε: όπου να ‘ναι  κατεβαίνουν οι Σαρακατσαναίοι και οι Σαρακατσαναίοι θα τα βάλουν με τους Τούρκους και σωθήκαμε. Οι Σαρακατσαναίοι, όπως ίσως ξέρετε, κι εγώ το έμαθα, ήταν κάτι «αβλαβείς βοσκοί», δεν ξέρω που, που δεν ήξεραν καν νομίζω ότι υπήρχε Ελληνοτουρκικός πόλεμος. Ακόμα περιμένουμε τους Σαρακατσαναίους. Σήμερα οι Σαρακατσαναίοι είναι ο Ολάν, αυτή η ασαφής συμμαχία των χωρών του Νότου, η Ρωσική βοήθεια βέβαια, την οποία πίστεψαν δυστυχώς και οι Κύπριοι, η Κινέζικη βοήθεια, που όπου να ‘ναι έρχεται, και βέβαια πρώτα απ’ όλα τα πετρέλαια.»

Η απαράδεκτη ειρωνική και μειονεκτική αναφορά  στους Σαρακατσάνους ως «αβλαβών βοσκών», που δεν γνωρίζει αν ήξεραν ότι υπήρχε Ελληνοτουρκικός πόλεμος, από τους οποίους δήθεν προσδοκούσε μάταια  το Ελληνικό κράτος σωτηρία στον ατυχή Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 είναι εκτός ιστορικής πραγματικότητας αλλά  και δείχνει να αγνοεί ο κ. Γραμματικάκης τους Σαρακατσάνους και την προσφορά τους στους εθνικούς αγώνες.

Αν θέλει να πληροφορηθεί ο κ. Γραμματικάκης ποιοι  ήταν οι Σαρακατσάνοι καλό είναι να διαβάσει τα απομνημονεύματα των οπλαρχηγών του Μακεδονικού αγώνα (Μαζαράκης, Καραβίτης ,Καπετάν Κόρακας, κλπ.) και τις εκθέσεις του Ελληνικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα για να δει ότι οι ίδιοι οι οπλαρχηγοί εξαίρουν την προσφορά τους και δηλώνουν πως χωρίς την ύπαρξη των Σαρακατσάνων στα Μακεδονικά βουνά δύσκολα θα μπορούσαν να σταθούν τα Ελληνικά σώματα.. «Στους Σαρακατσάνους είχαμε απεριόριστη εμπιστοσύνη, αυτούς χρησιμοποιήσαμε ως πρώτα  γιατάκια στο Βέρμιο και το Μορίχοβο», λέει ο Κ.Ι.Μαζαράκης, ενώ συμπληρώνει ο Καπετάν Κόρακας: «Οι Σαρακατσαναίοι στον Μακεδονικό αγώνα αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμοι. ΄Ηταν παλικάρια σωστά και πατριώτες ως το κόκκαλο.. Πρόσφεραν πολλές υπηρεσίες.. Οι Σαρακατσαναίοι μας φύλαγαν..».

Αυτοί,  οι Σαρακατσάνοι, αγωνίστηκαν νυχθημερόν την περίοδο 1903-1908 για να μείνει Ελληνική η Μακεδονία όπως είχαν αγωνισθεί και σε όλους τους εθνικούς αγώνες. Αν ο κ. Γραμματικάκης  μελετούσε  την καταγωγή των Κατσαντώνη, Δίπλα, Λιακατά, Καραϊσκάκη, Τσιόγκα, Μπακόλα, Καραϊσκου και πολλών άλλων αγωνιστών του 1821, θα κατανοούσε πως οι κατ’ εκείνων «αβλαβείς βοσκοί»  υπήρξαν αληθινά παλικάρια πρωταγωνιστές στους Εθνικούς αγώνες και επομένως η ειρωνική αναφορά σ’ αυτούς είναι ανιστόρητη  αλλά και υποτιμητική για το Ελληνικό αυτό φύλο που δικαιούται τον πρέπον σεβασμό από τον Ελληνικό λαό και από τους πνευματικούς ταγούς του.

Τελειώνοντας, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας,  καλό θα ήταν να κάνει μια έρευνα ο κ. Θεοδωράκης , στο πλαίσιο μιας εκπομπής του και με δική μας παρουσία, στις ιστορικές πηγές και τότε θα  διαπιστώσει  ότι οι κατά τον κ. Γραμματικάκη  «αβλαβείς βοσκοί»  ήταν πραγματικοί πρωταγωνιστές στις απελευθερώσεις και τις ολοκληρώσεις της πατρίδας μας.

Σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή της Π.Ο.Σ.Σ.
Εκ του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ. Σαρακατσαναίων»

http://www.enikos.gr

_________________________________

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ.ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ ΣΤΗΝ Π.Ο.Σ.ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ

Ηράκλειο, 3 Ιουνίου

Αξιότιμο κ. Μουτσιάνα Γιώργο
Πρόεδρο Π.Ο.Σ. Σαρακατσαναίων

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε, αγαπητοί φίλοι,

    Ειλικρινά  λυπούμαι, αν μια σύντομη αναφορά μου σε μια τηλεοπτική εκπομπή θεωρήθηκε ότι θίγει  την ιστορική μνήμη των Σαρακατσάνων, και την    εθνική  τους συνείδηση. Δεν είχα  βέβαια καμιά τέτοια  πρόθεση, και ούτε την ιστορική μου αντίληψη  αντιπροσωπεύει.  Θα παρακάμψω λοιπόν ορισμένους βαρείς σας χαρακτηρισμούς, που θεωρώ άδικους,   και  θα αναφερθώ  με μεγάλη συντομία στο θέμα.
       Η εκπομπή του κ. Θεοδωράκη, δεν είναι  φυσικά μια ιστορική εκπομπή. Ετσι στην συγκεκριμένη εκπομπή, που είχε σαν γενικό της πλαίσιο ότι εμείς οι Ελληνες αναμένομε   πάντα από κάπου την σωτηρία της Πατρίδας, αναφέρθηκα στην φήμη περί επεμβάσεως των Σαρακατσάνων, για να αποτραπεί η ήττα του Ελληνικού στρατού  το 1987. Ας σημειωθεί, ότι το χαρακτηριστικό αυτό γεγονός  δεν είναι  δική μου επινόηση. Αναφέρεται στο βιβλίο «Οι επιφυλλίδες του Σαββάτου» ενός από τους εγκυρότερους Ελληνες φιλολόγους και δασκάλους μου, του Μενέλαου Παρλαμά. Θα μπορούσε μάλιστα να θεωρηθεί ως μια τιμητική για τους Σαρακατσάνους φήμη, αφού στις πολεμικές τους αρετές είχαν εναποθέσει ορισμένοι δημοσιογράφοι της εποχής την σωτηρία του Εθνους. Την διάσταση αυτή θεώρησα αυτονόητη, και, βοηθούντος  και του  πιεστικού τηλεοπτικού χρόνου, δεν τόνισα όπως θάπρεπε στην εκπομπή.
       Είμαι λοιπόν έτοιμος να δεχθώ, ότι ούτε φραστικά, ούτε ουσιαστικά απέδωσα στους Σαρακατσάνους την δέουσα τιμή για την συμβολή τους στην Εθνική ζωή. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι δεν ήταν αυτό το νόημα η το κέντρο της εκπομπής, αλλά η διαρκής  αναμονή κάποιου φανταστικού Σωτήρα, που θα μας απελευθερώσει από τα δεινά μας. ‘Ισως απαλύνει μάλιστα και την δική σας  δικαιολογημένη φόρτιση το γεγονός,   ότι από τους πολλούς επαίνους η σχόλια, που δέχθηκε  η εκπομπή, κανένα δεν επικεντρώθηκε στην  περιστασιακή αναφορά μου στους Σαρακατσάνους. Στην θέση τους θα μπορούσε άλλωστε να αναφερθεί κάποια άλλη από τις εθνικές οντότητες, οι Σφακιανοί  η οι Πόντιοι για παράδειγμα, που επίσης υπήρξαν παρούσες και  λάμπρυναν  συχνά την ιστορική πορεία μας.
      Θέλω να ελπίζω, κ. Πρόεδρε, ότι τα παραπάνω αρκούν, για να αποκαταστήσουν τα πράγματα. Επιφυλάσσομαι μάλιστα, όταν υπάρξει και πάλι η κατάλληλη τηλεοπτική «περίσταση», να αναφερθώ  γενικότερα  στην παρουσία  των Σαρακατσάνων, που αξίζει να προσθέσω ότι με γοήτευε  πάντα   η  νομαδική και ανεξάρτητη  ζωή τους,  αλλά και οι αρχαιοελληνικές τους -όπως  τεκμηριώνουν ορισμένοι τουλάχιστον μελετητές-ριζες.  Ελπίζω ακόμα, ότι κάποια στιγμή θα διασταυρωθούν πάλι ότι δρόμοι μας, και εύχομαι ότι καλύτερο στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας και την προσωπική ζωή σας.
                  Φιλικά, και με εκτίμηση
                             Γιώργος Γραμματικάκης

Καθηγητής Παν Κρήτης

http://www.e-sarakatsanos.gr

____________________________

http://wp.me/p1QIo0-5SG

This entry was posted in ΕΘΝΙΚΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Bookmark the permalink.

1 Response to Η απάντηση των Σαρακατσαναίων στον Σταύρο Θεοδωράκη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s