ΑΚ-47/ΑΚ-74 Καλάσνικοφ: Ο θρύλος των όπλων…


Πριν τελειώσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι Σοβιετικοί είχαν

ΑΚ-47 Καλάσνικοφ.

αρχίσει το σχεδιασμό ενός νέου τυφεκίου εφόδου, αναλόγου των γερμανικών ΜΡ 43 και STG 44, τα οποία αντιμετώπιζαν οι άνδρες τους στο πεδίο της μάχης. Το ζητούμενο για τους Σοβιετικούς σχεδιαστές ήταν η δημιουργία ενός «στιβαρού» όπλου, με μεγάλη ισχύ πυρός, που να απαιτεί ελάχιστη συντήρηση και εκπαίδευση του προσωπικού. Με λίγα λόγια, στόχος ήταν η δημιουργία ενός φτηνού και εύχρηστου όπλου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ακόμα και από πλημμελώς εκπαιδευμένους άνδρες.

Αποτέλεσμα των ερευνών αυτών ήταν η σχεδίαση ενός τυφεκίου θρύλου, του Αvtomat Kalashnikova 47 ή ΑΚ 47. Το όπλο αυτό βάλλει φυσίγγιο διαμετρήματος 7,62 χιλ.-39. Έχει δυνατότητα αυτόματης και ημιαυτόματης βολής. Ειδικά στην αυτόματη βολή, παρουσιάζει αυξημένη σταθερότητα, ανώτερη όλων των αντίστοιχων δυτικών τυφεκίων εφόδου. Το ΑΚ 47 είναι ένα πραγματικό τυφέκιο εφόδου, με μικρότερη ακρίβεια βολής από το H/K G 3, αλλά σαφώς αυξημένη, πραγματική ταχυβολία, χαρακτηριστικό εξαιρετικά σημαντικό σε συνθήκες μάχης σε συνήθεις αποστάσεις – 100 έως 400 μέτρα.

Το ΑΚ 47 υπηρέτησε πιστά για πολλά χρόνια, μέχρι την αντικατάστασή του από το ΑΚ 74 και το ΑΚS-74. Το ΑΚ 74 ακολουθεί από κάθε άποψη την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία με τον «πρόγονό» του. Λειτουργεί με τη μέθοδο των αερίων, είναι εξίσου «στιβαρό» και διαθέτει υψηλή πραγματική ταχυβολία. Το διαμέτρημά του όμως είναι αυτό των 5,45 χιλ.-39. Η ταχύτητα εξόδου φτάνει τα 900 μέτρα/δευτερόλεπτο. Το όπλο έχει κλισιοσκόπιο μέχρι τα 1.000 μέτρα και ταχυβολία 600 β.α.λ. Με γεμιστήρα 30 φυσιγγίων ζυγίζει 3,6 κιλά.

Η οικογένεια των Καλάσνικοφ όμως είναι πολύ μεγάλη. Η Ρωσία παράγει σήμερα διάφορα υποδείγματα των άκρως επιτυχημένων τυφεκίων, όπως το ΑΚ-74 Μ, με ενσωματωμένο βομβιδοβόλο, το ΑΚ-101 με διαμέτρημα 5,56 χιλ.-45 ΝΑΤΟ, προορισμένο για εξαγωγές, ακόμα και ένα υπόδειγμα εκσυγχρονισμένου ΑΚ-47, το ΑΚ-103, των 7,62 χιλ. Οι ελληνικές ΕΔ διαθέτουν μικρό αριθμό Καλάσνικοφ, τα οποία χρησιμοποιούνται για δοκιμές και εκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων.

Οι ελληνικές ΕΔ διαθέτουν μικρό αριθμό Καλάσνικοφ, τα οποία χρησιμοποιούνται για δοκιμές και εκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

This entry was posted in ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Bookmark the permalink.

2 Responses to ΑΚ-47/ΑΚ-74 Καλάσνικοφ: Ο θρύλος των όπλων…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s