Η Τουρκία διεκδικεί κυκλαδικό ειδώλιο από αμερικανικό μουσείο


Ενα κυκλαδικό ειδώλιο ηλικίας 5000 ετών, που φέρεται ότι κάποτε ανήκε στον Νέλσον Ροκφέλερ, ένα ακέφαλο χάλκινο άγαλμα, που πιστεύεται ότι απεικονίζει τον αυτοκράτορα – φιλόσοφο Μάρκο Αυρήλιο καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της ενότητας «Μάρμαρα του Ιωνά», που είναι παλαιοχριστιανικά γλυπτά του 3ου αιώνα βρίσκονται μεταξύ των 22 αρχαίων έργων, που η Τουρκία θεωρεί ότι βρίσκονται παράνομα στο αμερικανικό Μουσείο του Κλίβελαντ.

Η Τουρκία δεν διεκδικεί ακόμη επισήμως την επιστροφή των αρχαιοτήτων αλλά όπως διατείνεται, βρίσκεται στη φάση της έρευνας και της συλλογής πληροφοριών για τα συγκεκριμένα έργα. Παράλληλα έχει απειλήσει, ότι θα αρνηθεί να παραχωρήσει έργα της προς δανεισμό σε αμερικανικά μουσεία, που θεωρεί ότι κατέχουν παρανόμως αρχαιότητες από το έδαφός της.

Εκτός από το Μουσείο του Κλίβελαντ πληροφορίες αναζητεί η Τουρκία και για αντικείμενα που βρίσκονται στο Μουσείο Γκετί του Λος Αντζελες, τοΜητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και το Μουσείο Ντάμπαρτον Οκςστην Ουάσιγκτον. Επίσης έχει ζητήσει έργα από Λούβρο, το Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο, το Βικτόρια και Αλμπερτ του Λονδίνου και το Μουσείο Γκιουλμπενκιάν στη Λισαβόνα.

Το αποτέλεσμα πάντως όλων αυτών των διεκδικήσεων είναι η δημιουργία ενός αρνητικού κλίματος όσον αφορά τις επιστροφές προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, καθώς τα μεγάλα μουσεία προβάλλουν για μία ακόμη φορά το επιχείρημα, ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα διεθνώς.

Να σημειωθεί ότι το κυκλαδικό ειδώλιο ανήκει στον τύπο του «Stargazer» ενώ σπουδαίο θεωρείται και το ρωμαϊκό άγαλμα εξ αιτίας της ζωντάνιας του και των πλούσιων πτυχώσεων του ενδύματός του.

Μαρία Θερμού, Πηγή

Advertisements
This entry was posted in ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s