Διακοπή υδροδότησης για το ΤΟΕΒ Φυτειών;


Ορατός είναι, λοιπόν, ο κίνδυνος διακοπής νερού γεγονός που θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στις καλλιέργειες. Πρώτα απ’ όλα, η παλαιότητα των αντλιοστασίων προκαλεί υπερβολική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και κατά συνέπεια υπέρογκες οφειλές των Τ.Ο.Ε.Β. προς τη Δ.Ε.Η.

Επιπλέον, τα περισσότερα εγγειοβελτιωτικά έργα στην περιοχή μας είναι ηλικίας περίπου 30 ετών ίσως και παραπάνω και έτσι παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές που οδηγούν σε σπατάλες και απώλειες νερού.

Ωστόσο, το κυρίαρχο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Τ.Ο.Ε.Β. είναι το γεγονός ότι αδυνατούν να εισπράξουν τις οφειλές από τους παραγωγούς, και αυτό έχει οδηγήσει σταδιακά στον οικονομικό μαρασμό τους. Επίσης, σε συνδυασμό και με την έλλειψη κρατικής αρωγής στο κόστος λειτουργίας και συντήρησης των Τ.Ο.Ε.Β., κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα όσον αφορά την εξασφάλιση της βιωσιμότητά τους.

Οι συνολικές οφειλές του Τ.Ο.Ε.Β. Φυτειών ανέρχονται περίπου στις 240.000 ευρώ και σε ότι αφορά την Δ.Ε.Η. η οφειλή είναι γύρω στις 160.000 ευρώ.

Η Δ.Ε.Η. με επιστολή της προς τον Τ.Ο.Ε.Β. Φυτειών «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου και σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης του χρέους ο οργανισμός κινδυνεύει με οριστική διακοπή του νερού και μάλιστα στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου.

Το Σάββατο 12 Μαΐου το Δ.Σ. του οργανισμού συγκάλεσε γενική συνέλευση με σκοπό την συζήτηση και λήψη απόφασης για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο του οργανισμού κ. Κώστα Γατσουλιά, μας παρουσίασε συνολικά τα προβλήματα του αντιμετωπίζει ο οργανισμός. Καταρχήν, το συνολικό χρέος ανέρχεται περίπου στις 240.000€ και για την Δ.Ε.Η. το χρέος είναι 160.000 ευρώ.

Ύστερα από την επιστολή της η Δ.Ε.Η. για αποφυγή οριστικής διακοπής του νερού ζητά άμεσα την εξόφληση μέρους της οφειλής που ανέρχεται στο ποσό των 65.000 ευρώ.

Τις τελευταίες μέρες γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. ώστε να βρεθεί και να καταβληθεί το ποσό αυτό και να συνεχιστεί κανονικά η καλλιεργητική περίοδος.

Μέχρις ότου, καταβληθεί το ποσό αυτό η Δ.Ε.Η. προέβει σε προσωρινή διακοπή του νερού και το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ήδη τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς μας.

Στην μετά καπνού εποχή, πολλοί παραγωγοί στράφηκαν σε δενδροκομικές καλλιέργειες (ροδιές, αχλαδιές, δαμασκηνιές, μηλιές κτλ) αλλά και σε καλλιέργειες σιτηρών και ψυχανθών και αυτές τις μέρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης του νερού.

Επιπλέον, ένα κομμάτι στον οικισμό Κουβαρά Φυτειών και κυρίως στη θέση Βελαώρα, αντιμετωπίζει πρόβλημα και με την ύδρευση των σπιτιών τους καθώς, ύδρευση και άρδευση είναι από το ίδιο δίκτυο.

Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον Τ.Ο.Ε.Β. Φυτειών είναι άκρως απελπιστική. Απελπιστική για τους παραγωγούς που κινδυνεύουν άμεσα με καταστροφή της παραγωγής τους αλλά και για μέρος συνδημοτών μας που στερούνται αυτές τις μέρες το πολυτιμότερο αγαθό το νερό.

Δεν κατανοούμε όμως το γεγονός ότι η Δ.Ε.Η. προέβει σε μια τέτοια ενέργεια στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου δηλαδή σε περίοδο αιχμής για τους αγρότες της περιοχής των Φυτειών.

Βέβαια, τα προβλήματα είναι υπαρκτά και σε μια κρίσιμη περίοδο οικονομικής και κοινωνικής μιζέριας μια τυχόν οριστική διακοπή του νερού θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την «τσέπη» τους, ένα πλήγμα για την ίδια την ύπαρξή τους.

Η κοινωνία των Φυτειών στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου του οργανισμού κ. Κώστα Γατσουλιά και όλων των μελών του Δ.Σ. για εξεύρεση λύσης στο τεράστιο πρόβλημα που προέκυψε, με στόχο η Δ.Ε.Η. και η Πολιτεία να κατανοήσει την ζημιά που προκαλείτε στους παραγωγούς μας και σε πολλά νοικοκυριά, ώστε να βρεθεί άμεσα λύση που θα εξυπηρετεί κυρίως τους αγρότες και την οικονομική δραστηριότητα, της περιοχής μας.

Πριν προκύψει το παραπάνω πρόβλημα ο Πρόεδρος του οργανισμού μας έστειλε επιστολή με θέμα τον Τ.Ο.Ε.Β. και σας την παρουσιάζουμε.

H επιστολή του Προέδρου TOEB Κώστα Γατσούλια στα «Φυτειώτικα Νέα»

Δυστυχώς κάποιοι τον απαξιώνουν και δεν εξοφλούν τις οφειλές τους με συνέπεια να κινδυνεύει ακόμη και η λειτουργία του οργανισμού.

Ο Τ.Ο.Ε.Β. Φυτειών είναι ο οργανισμός με την μεγαλύτερη συμβολή στον τόπο μας, δίνοντας απασχόληση και εισοδήματα σε όλους στα τόσα χρόνια λειτουργίας του.

Όλοι ανεξαρτήτως επαγγέλματος στη γύρω περιοχή έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις στηριζόμενοι στον οργανισμό. Δυστυχώς όμως, με την πάροδο του χρόνου καταρρέει εξαιτίας των παρεμβάσεων που γίνονται σε δρόμους-τάφρους-δίκτυα. Επίσης, πολλά προβλήματα υπήρχαν στο αντλιοστάσιο με καμένο πίνακα-μετασχηματιστή-μοτέρ.

Αξιέπαινες είναι οι ενέργειες του νέου Δ.Σ. του οργανισμού που βάζοντας νέους στόχους κατάφεραν:

α) την επιχορήγηση με 80.000€ για την αντικατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του αντλιοστασίου.

β) σε συνεργασία με το Δήμο συντάχτηκε μελέτη για καρτοβάνες προϋπολογισμού 380.000€. Η μελέτη κατατέθηκε στην πρόσκληση του ΥΠ.Α.Α.Τ. και εντάχθηκε στο πρόγραμμα για υλοποίηση του έργου για την ορθή διαχείριση του νερού στο δίκτυο της τεχνητής βροχής και την προείσπραξη των τελών.

Νέος στόχος των μελών του Δ.Σ. είναι η αποκατάσταση όλων των δρόμων-τάφρων καθώς και το απαρχαιωμένο δίκτυο βαρύτητας.

Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός χρήσης και οι κανονισμοί άρδευσης για το 2012.

Τα αρδευτικά τέλη έχουν ως εξής:

Βαρύτητα όλες οι καλλιέργειες 12€ το στρέμμα

Βαρύτητα άντληση όλες οι καλλιέργειες 13€ το στρέμμα

Όσον αφορά την τεχνητή βροχή:

Αραβόσιτος-μηδική-κηπευτικά 40€ το στρέμμα

Δένδρα-Τσεμπέλι 18€ το στρέμμα

Καλλιέργειες εκτός δικτύου 44€ το στρέμμα

Πάγια 6€ το στρέμμα

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε και ότι όσα μέλη εξοφλήσουν τα τέλη μέχρι 31-5-2012 θα έχουν έκπτωση 10% και διευκρινίζεται ότι η έκπτωση αφορά τα τέλη του έτους 2012.

Όσοι παραγωγοί έχουν παλιές οφειλές δεν θα τους δοθεί βεβαίωση για τον Ο.Σ.Δ.Ε.

Τέλος, υπενθυμίζετε ότι με την αριθ. 906/2011 απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που ανακοινώθηκαν στις 15/12/2011 από τον οργανισμό, όσοι οφείλουν και δεν εξοφλήσουν τις οφειλές τους δεν θα τους δοθεί νερό την αρδευτική περίοδο 2012.

Του Χρήστου Σαλτογιάννη

agronews.gr

This entry was posted in ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΟΠΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s