Μέσα στον γενικό χαμό και την εξαθλίωση oι δικηγόροι παίρνουν αυξήσεις


Ἀναρτήθηκε στὶς 11 Μαρτίου 2012 ἀπὸ τὸν/τὴν 

Οι ψευταπόστολοι τηε Κοινωνίας

Ξέρετε φίλοι μου ποιό είναι το πιο συνηθισμένο επάγγελμα των βουλευτών; Και να μην το ξέρετε εύκολα μπορείτε να το υποψιαστείτε…. Η πλειοψηφία των βουλευτών και γενικώς των πολιτικών είναι δικηγόροι…. Εξ ού και η μεγάλη σχέση τους με το ψέμα.

Οπως λοιπόν ήταν φυσικό αφού καθυστέρησαν επί μήνες να αναπροσαρμόσουν σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο που ισχύει από 01-11-2011 τους μισθούς των δικηγόρων που εργάζονται στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ) με πάγια αντιμισθία, τώρα έρχονται και με κοινή υπουργική απόφαση τους κάνουν πολύ μεγάλες αυξήσεις….

Σας παραθέτω ανάρτηση του ιστολογίου Δεξί-Χ-trem
[Για να καταλάβετε τι γίνεται: Δικηγόρος της Αγροτικής ασφαλιστικής έπερνε το 2009 7.150 ευρώ μικτά… και οΠαπαιωάννου θέλει να μας πείσει ότι τώρα αυτός θα παίρνει 2.000-2.500… ρε αι φτύσ’ τα μούτρα σου]

Αυξήθηκαν οι βασικοί μισθοί των εμμίσθων δικηγόρων, αλλά μειώθηκαν τα επιδόματά τους, ενώ συνολικά οι αποδοχές των εμμίσθων δικηγόρων μειώθηκαν κατά 15-40%, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μετά τα σχετικά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αυξήσεις στις αποδοχές των εμμίσθων δικηγόρων, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολες ώρες και υπάρχει φτώχεια. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι πριν την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω είχαν βασικό μισθό 1.666 ευρώ και πλέον αυτού όλοι οι δικηγόροι ελάμβαναν κίνητρο απόδοσης 100 ευρώ, επίδομα ηλεκτρονικού υπολογιστή 104 ευρώ, επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών 45 ευρώ και επίδομα διδακτορικού 75 ευρώ. Και προσέθεσε ο κ. Παπαϊωάννου: «Όλοι οι δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω έπαιρναν 1.900 ευρώ».

Πέρα απ’ όλα αυτά, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι οι αποδοχές προσαρμόστηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο και είναι κάτω από τις προβλεπόμενες του Κώδικα Δικηγόρων.

Παράλληλα, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι «ο βασικός μισθός των δικηγόρων με πάγια εντολή, εμφανίζεται μεν αυξημένος, όπως αυξημένος είναι και για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους, στο σύνολο, ωστόσο, των αποδοχών υπάρχει μείωση» και επανέλαβε ότι στο σύνολο των εμμίσθων δικηγόρων μειώθηκαν οι αποδοχές κατά 15 – 40%.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης νομικών υπηρεσιών του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), Στ.Κουρνιανός, κάνει λόγο για αύξηση της τάξεως του 10-15%. Ειδικότερα, με υπουργική απόφαση καθορίστηκαν οι αποδοχές των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (α΄ και β΄ βαθμού) και του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, καθώς και των ανεξάρτητων Αρχών.

Σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση ο βασικός μισθός των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου κ.λπ., εκτός των ανεξάρτητων Αρχών, οι οποίοι μπορούν να παρασταθούν στο Πρωτοδικείο ανέρχεται στα 1.250 ευρώ, των εμμίσθων δικηγόρων οι οποίοι μπορούν να παρασταθούν στο Εφετείο στα 1.652 ευρώ και των δικηγόρων οι οποίοι μπορούν να παρασταθούν στα τρία μεγάλα δικαστήρια της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας, Άρειο Πάγο και Ελεγκτικό Συνέδριο) στα 1.906 ευρώ.

Παράλληλα, επανέρχεται το χρονοεπίδομα 2% επί του βασικού μισθού για κάθε δύο χρόνια δικηγορίας, ενώ προ επταετίας (2004) είχε σταματήσει η χορήγησή του. Κατόπιν αυτών εκτιμήθηκε ότι η αύξηση των εμμίσθων δικηγόρων σε βάθος χρόνου τριετίας ανέρχεται στο 10-15%.

Ο ανακαθορισμός των αποδοχών των εμμίσθων δικηγόρων, εάν και έχει αναδρομική εφαρμογή από 1η Νοεμβρίου 2011, ωστόσο δεν έχει μέχρι σήμερα δοθεί.

Δεξί-Χ-trem

ΣΧΟΛΙΟ
Επειδή τυγχάνει να γνωρίζω πάρα πολύ καλά τον τρόπο που πληρώνονται οι δικηγόροι με πάγια αντιμισθία στο δημόσιο, θα σας πω ένα απλό παράδειγμα:

Καταρχήν οι δικηγόροι διακρίνονται σε 3 κατηγορίες:

α. Παρά πρωτοδίκες
β. Παρ’ Εφέτες
γ. Παρ’ Αρείω Πάγω

Ας πάρουμε την τελευταία κατηγορία (Παρ’ Αρείω Πάγω) όπως ήταν με την προηγούμενη Υπουργική Απόφαση του 2004 η οποία στηριζόταν στον προηγούμενο μισθοδοτικο νόμο του δημοσίου Ν. 3205/2003.

Για το παράδειγμά μας θα χρησιμοποιήσουμε έγγαμο δικηγόρο με 2 παιδιά και με μεταπτυχιακό που είναι εγγεγραμμένος στον Δικηγορικό σύλλογο από το 1995.

Οι αποδοχές του μέχρι την σήμερα λοιπόν ήταν:

Βασικός Μισθός : 1.666 ευρώ
Κίνητρο Απόδοσης : 50 ευρω
Επίδομα γάμου : 35 ευρώ
Επίδομα τέκνων : 36 ευρώ
Επίδομα Μεταπτυχιακού : 45 ευρώ
Προσωπ. Διαφορά : 176 ευρω

ΣΥΝΟΛΟ ΜΙΚΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ : 2.008 ευρώ

(οπως βλέπετε ίσως τα πράγματα δεν ειναι όπως τα παρουσιάζει ο κ. Υπουργός, επίδομα κομπιούτερ δεν παίρνουν και φυσικά δεν μπορούν να πάρουν μεταπτυχιακό και διδακτορικό μαζί αλλά ένα εκ των δύο, επίσης ο κ υπουργός παρέλειψε να αναφέρει και το επίδομα των 176 ευρώ που δινόταν μέχρι τον Νοέμβριο 2011 σε όλο το δημόσιο)

Με την νέα υπουργική απόφαση θα πάρει:

Βασικός μισθός : 1.906,00 ευρώ
Χρονοεπίδομα 16% : 304,96 ευρώ
Οικογ. Επίδομα : 70,00 ευρω

ΣΥΝΟΛΟ ΜΙΚΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ : 2.280,96

Αρα αύξηση 272,96 ευρώ ή 14%….

Οι αυξήσεις θα δοθούν από την 01-11-2011 δηλαδή αναδρομικά για 5 μήνες.
Αρα εκτός από την αύξηση οι δικηγόροι τον προσεχή Απρίλιο θα πάρουν 1.364,80 ευρώ αναδρομικά!!!!!

Αυτά για να μην μας δουλεύουν….

ΘΑΝΟΣ

This entry was posted in ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΣΚΑΝΔΑΛΑ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s