ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ: Αν ετίθετο διαμάχη (ή και τίποτε χειρότερο) μεταξύ δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού, τι πιστεύετε πως θα υπεράσπιζαν; Την δημοκρατία;


ΑΠΌ ANARMODIOS

Από μια συζήτηση στο ιστολόγιο Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα που άνοιξε με αφορμή τον θάνατο του κομματικού αυτοκράτορα της Β. Κορέας.

Πέρα από τις ομάδες των αναρχικών, που από όσο ξέρω και πληροφορούμαι προσπαθούν να εφαρμόζουν δημοκρατία, με έναν εντελώς ατελή δυστυχώς τρόπο και με αρκετούς “ηγέτες”-μικρούς θεούς, τα κόμματα και οι οργανώσεις της αριστεράς, μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, κάνουν ότι δεν άκουσαν αυτό που ζήτησε ο λαός: Πραγματική Δημοκρατία Τώρα.

Σαν τους κουφούς κάνουν τα κόμματα της αριστεράς. Προφανώς θα νομίζουν τον εαυτό τους δημοκράτη και θεωρούν οτι εξαιρούνται.

Ομως και στην αριστερά ΚΑΙ τα κόμματά τους ΚΑΙ τα σωματεία τους είναι οργανωμένα με έναν ΔΕΣΠΟΤΙΚΟ και ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΟ πολιτικό τρόπο. Εκλέγονται οι ίδιοι και οι ίδιοι (το ΚΚΕ έχει 2 δεκαετίες την ίδια γραμματέα για παράδειγμα) στα όργανα, με ΚΑΛΠΗ φυσικά και θητεία μακράς διαρκείας, και ο κομματικός λαός δεν μπορεί να επηρρεάσει παρά ελάχιστα την πολιτική τους. Ουσιαστικά η “βάση” είναι απλός ακόλουθος και βαστάζος. Πολιτικά υποτελης.

Γιατί να γοητευθεί ο λαός από τέτοια οργανωτικά σχήματα; Από την ομορφιά των “αρχηγών” τους; Εντάξει, δεν έχουμε συγκροτήσει ακόμα την “πολιτική κοινωνία” που θέλει ο Καστοριάδης, αλλά πλέον ως λαός, δεν είμαστε και όσο μαλάκες ήμασταν στο παρελθόν. Είμαστε μεν πολιτικά καθυστερημένοι αλλά καταλάβαμε πια πως δημοκρατία ΔΕΝ έχουμε και γι’ αυτό ζητάμε και “Πραγματική Δημοκρατία Τώρα”. Μένει να το καταλάβει κι η αριστερά αυτό (Παπαρήγα και Τσίπρας τουλάχιστον), να οργανωθεί δημοκρατικά στο εσωτερικό της, ν’ αφήσει τα συγκεντρωτικά κόλπα, και μετά ας μας ξανάρθει…

Διότι όσο μένει έτσι η αριστερά, δεν πρόκειται να συγκινήσει πολλούς. Και αν καταφέρει ποτέ να πάρει με τα μυαλά αυτά και την εξουσία, θα μας οδηγήσει εκεί που οδηγήθηκαν και οι χώρες της ανατολικής ευρώπης. Στην απολυταρχία του γενικού γραμματέα. Σε έναν ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟ ΕΦΙΑΛΤΗ αλά Οργουελ δηλαδή.

Ας ΜΗΝ την χαϊδεύουμε την αριστερά λοιπόν, μόνο και μόνο επειδή μάχεται τον καπιταλισμό (που καλώς κάνει) και την οικονομική ανισότητα. Ο καπιταλισμός και η οικονομική ανισότητα είναι σύμπτωμαΗ ασθένεια είναι η πολιτική ανισότητα. Η ΔΕΣΠΟΤΙΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ.

Και το σύνθημα είναι: Δημοκρατία ή Βαρβαρότητα.

Αν και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ΔΕΝ περιμένω πολλά πράγματα από τα αριστερά κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου. Διότι έχουν εκτεθεί για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην μόλυνση της ψευδούς δημοκρατίας του κοινοβουλευτισμού, έχουν συγχρωτιστεί με τα άλλα κόμματα και πρόσωπα, κι έχουν αναπνεύσει πολύ από τον μολυσμένο αέρα.

Πολύ μικρό καλάθι λοιπόν. Και για ΚΚΕ και για ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ μικρό.

Για να μην πω πως έτσι που οι ηγεσίες των κομμάτων αυτών έχουν συνδέσει την τύχη τους με τον κοινοβουλευτισμό, μέσα και έξω από τα κόμματά τους, τα θεωρώ σαν το τελευταίο οχυρό του κοινοβουλευτικού καθεστώτος.

Αν ετίθετο διαμάχη (ή και τίποτε χειρότερο) μεταξύ δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού, τι πιστεύετε πως θα υπεράσπιζαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ; Την δημοκρατία;

Μα αν ήταν να υπερασπιστούν την δημοκρατία, τότε γιατί ακόμα εσωκομματικά λειτουργούν με κοινοβουλευτισμό;

Το ξαναλέω: τα κόμματα αυτά είναι βαρίδι για τον λαό πλέον. Είναι σύμμαχοι του κοινοβουλευτισμού. Οχι της δημοκρατίας. Και με τον κοινοβουλευτισμό ο καπιταλισμός είναι πρώτα φιλαράκια. Διότι ο κοινοβουλευτισμός ευνοεί την συσσώρευση πολιτικής εξουσίας και ο καπιταλισμός την συσσώρευση πλούτου. Και οι δυο δηλαδή εργάζονται για τις ανισότητες.

Θραξ Αναρμόδιος

http://wp.me/pPn6Y-bXh

This entry was posted in ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Bookmark the permalink.

1 Response to ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ: Αν ετίθετο διαμάχη (ή και τίποτε χειρότερο) μεταξύ δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού, τι πιστεύετε πως θα υπεράσπιζαν; Την δημοκρατία;

 1. Ο/Η Giorgos Vamvakousis λέει:

  Η απάντηση είναι το αμεσοδημοκρατικό κάλεσμα στην βάση τωναριστερώνκομμάτων για να απεγκλωβιστούν όσοι από την βάση έουν αμεσοδημοκρατικές ευαισθησίες. Εξ’ άλλου στους αριστερούς θα βρεί κατ’ εξοχή αναταπόκριση το κάλεσμα για άμεση Δημοκρατία.
  Και να το κάλεσμα: http://spithaagonasel.blogspot.com/2011/12/blog-post_25.html

  Να γενικευτούν οι ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, αυτή είναι η λύση !
  Μια πρόταση σε διαβούλευση για να έχομε πιθανότητες, σε προσεχή εκλογική αναμέτρηση, να μπορέσομε να απελευθερώσομε την χώρα και τον λαό από τα δεσμά των Χρεοκρατών.
  Μια πρόταση που θα ενώσει τους πολίτες από την βάση, χωρίς να περιμένομε π.χ. ο Τσίπρας να τα βρει με τον Κουβέλη και την Παπαρήγα ! Θα μπορούσε ήδη από τώρα το κίνημα ανοικτών λαικών συνελεύσεων σε όλους τους δήμους και κοινότητες να εφαρμόσουν την άμεση Δημοκρατία, να εκλέξουν αντιπροσώπους π.χ. 100 ή 200 για κάθε από τους 53 νομούς και στην συνέχεια με κλήρωση μεταξύ αυτών τηρούμενης μιας πληθυσμιακής ανά εκλογική περιφέρεια αναλογίας, να ορισθούν 500 υποψήφιοι ενός «Ενιαίου Εκλογικού Μετώπου Πολιτών» για όλη την επικράτεια που θα πάρει μέρος στις εκλογές. Έτσι δεν θα χρεαστεί κανένα από τα υπάρχοντα σχήματα. Να γίνει ενοποίηση από την βάση.Ο Λαός δεν χρειάζεται επί πλέον εκπαίδευση για να συμμετέχει. Οι σημερινοί πολιτικοί την χρειάζονται και μάλιστα σε σωφρονιστήριο για νοητικά καθυστερημένους.
  Αν έτσι αποφασιστεί, θα μπορούσαν στο πανεθνικό κάλεσμα να μπουν μπροστά και με ανιδιοτέλεια γνωστά ονόματα γενικής αποδοχής όπως ενδεικτικά, ο Μανώλης Γλέζος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βασίλης Μαρκεζίνης και άλλοι.
  Και μόνη η δυνατότητα έκφρασης μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες πιστεύω ότι θα αρκέσει για την πατριωτική αφύπνιση των πολιτών. Οι πολιτικές διαδικασίες με βάση το σημερινό Σύνταγμα το οποίο είναι ψευτοδημοκρατικό αφού αναδεικνύει ένα πρωθυπουργό-δικτάκτορα, υπο- και επι-βάλλουν την πεποίθηση στους πολίτες ότι δεν υπάρχει ελπίδα συμμετοχής τους σε οποιαδήποτε απόφαση. Έτσι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης τους οδηγεί στην ανομία και την διαφθορά ως μοναδικό μέσο αμύνης και επιβίωσης. Όσοι πηγαίνομε σε λαικές συνελεύσεις στους διάφορους δήμους διαπιστώνομε ότι αναδεικνύονται αβίαστα απλοί άνθρωποι – αστέρια. Πάω συχνά και στην Ηλιούπολη και στην Αργυρούπολη και τριγύρω. Στην Γλυφάδα και στην Βούλα μπουκάρουνε στα επίσημα Δημοτικά συμβούλια και επιβάλλουν αποφάσεις ! Όσο δε αφορά στην επαρχία διαπιστώνω ότι εκεί έχει λιγότερους ανθρώπους από ό,τι στην Αθήνα φοβισμένους με σκυμμένο το κεφάλι. Πρέπει συζητηθεί το θέμα στις λαικές συνελεύσεις και να επιχειρηθεί άμεσα πύκνωση τους. Ένας συντονισμός μόνο χρειάζεται για να ανατραπεί η οικονομική χούντα του τραπεζίτη. Καπελώματα δεν περνούν πλέον ! Να αναγγελθεί ευρύτατα η σύσταση ενός “Ενιαίου Εκλογικού Μετώπου Πολιτών” και ό,τι όσοι δεν συμμετέχουν δεν θα εκπροσωπηθούν. Συμμετέχοντας δε, ότι θα είναι πιθανόν να κληρωθούν και ως υποψήφιοι βουλευτές.
  Προτείνεται η αποφυγή, σε αυτήν την φάση, οι διάφορες συνιστώσες του Μετώπου να προτείνουν στον Λαό λεπτομερειακά εκλογικά προγράμματα 4ετίας διότι αυτά θα δημιουργήσουν ανεπίκαιρες αντιπαλότητες μεταξύ των διάφορων πολιτικών χώρων που θα θελήσουν να ενταχθούν στο Μέτωπο. Έτσι στην πρώτη αυτή κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται να συμφωνούν όλες οι συνιστώσες σε πολιτικές τετραετίας, και έτσι θα αποφευχθούν διασπάσεις και τριβές. Στις επόμενες μετά ελεύθερες εκλογές , με βάση το νέο δημοκρατικό σύνταγμα όπως θα έχει αποφασιστεί, το Μέτωπο δεν θα έχει πλέον λόγο ύπαρξης, οπότε οι διάφορες παρατάξεις θα έχουν όλη την δυνατότητα ανεξάρτητης ανάπτυξης των προγραμμάτων τους 4ετίας και υποβολής τους στην κρίση του Λαού.
  Παράλληλα θα πρέπει να γίνει προεκλογική εξαγγελία τώρα, ότι με την εκλογική επικράτηση του Μετώπου δεν θα ακολουθηθεί κατά γράμμα η επιταγή για την αλλαγή του σημερινού διάτρητου πλέον Συντάγματος και ότι η επόμενη Βουλή θα ειναι «επαναστατικά»κατ’ ευθείαν “Συντακτική Εθνοσυνέλευση”. Αυτό και μόνο θα ενθουσιάσει τον Ελληνικό λαό , θα τον πείσει ότι κανείς πλέον δεν θα οικειοποιείται τους αγώνες του για ίδιον όφελος αφού αυτός θα αναδεικνύει μέσω των εκλογών τους ανακλητούς εκπροσώπους του. Θα τον κάνει έτσι να συμμετέχει δυναμικά στις εκλογές και όχι να απέχει. Εκτιμούμε ότι με τιςπαραπάνω προυποθέσεις το προτεινόμενο Μέτωπο θα διεκδικήσειστις με καλή πιθανότατα την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.
  Γιώργος Βαμβακούσης
  Dr Engr
  http://giorgos-vamvakousis.blogspot.com
  Αναρτήθηκε από ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 9:32 μ.μ.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s