ΚΕΠΛΕΡ-2Β: ΕΝΑΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΟΜΟΙΟΣ ΜΕ ΤΗ ΓΗ


Αν ακόμα αναρωτιέστε αν μπορεί να υπάρξει ζωή σε κάποιον άλλο πλανήτη, η απάντηση της ΝΑΣΑ είναι ότι πιθανόν να μπορεί.

Η διαστημική ομάδα Κέπλερ ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα την ύπαρξη του πρώτου επιβεβαιωμένου πλανήτη σε «κατοικήσιμη ζώνη» ο οποίος μοιάζει με τη Γη. Πρόκειται για τον έναν από τους τρεις πλανήτες που εντοπίστηκαν το 2009 από την ομάδα ανεβάζοντας σε τρεις τον αριθμό τέτοιου είδους πλανητών, η ύπαρξη των οποίων είναι επιβεβαιωμένη από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

«Η τύχη μας χαμογέλασε με την ανίχνευση αυτού του πλανήτη» δήλωσε ο Γουίλιαμ Μπόρουκι ο κύριος ερευνητής του Κέπλερ στο βασικό κέντρο έρευνας της ΝΑΣΑ.

Τα χαρακτηριστικά του Κέπλερ-2β

Ο νέος αυτός επιβεβαιωμένος πλανήτης είναι ο μικρότερος που βρίσκεται σε «κατοικήσιμη ζώνη». Βρίσκεται περίπου  600 έτη φωτός μακριά (1 έτος-φωτός=9.460 εκατομ.χιλ), έχει 2,4 φορές μεγαλύτερη μάζα από τη Γη και θερμοκρασία 22οC.

Αν και ο πλανήτης είναι μεγαλύτερος από τη Γη, η τροχιά του γύρω από ένα άστρο σαν τον ήλιο διαρκεί 290 ημέρες και είναι όμοια με αυτή του κόσμου μας.

Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζουν ακόμα οι ερευνητές είναι αν πρόκειται για βραχώδη πλανήτη με αέρια ή υγρά στοιχεία και νερό. Έχει 25% λιγότερο φως διατηρώντας παρ’όλα αυτά το πλανήτη σε τέτοια επίπεδα που να μπορεί να υποστηρίξει νερό σε υγρή μορφή.

Είναι η πρώτη φορά που η επιστημονική ομάδα Κέπλερ διαπιστώνει την ύπαρξη ενός πλανήτη με τροχιά γύρω από ένα αστέρι διαφορετικό από τον Ήλιο ο οποίος διαθέτει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για την ανάπτυξη ζωής. Βέβαια αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά αλλά οι γενικότερες συνθήκες που επικρατούν δηλώνουν ότι είναι εφικτό.

Πάνω από 1000 νέοι υποψήφιοι πλανήτες

Για την ακρίβεια 1.094 νέοι υποψήφιοι πλανήτες έχουν εντοπιστεί από την συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα από το Μάιο του 2009 μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2010, διπλασιάζοντας τον προηγούμενο αριθμό. Οι 10 από αυτούς είναι κοντά σε μέγεθος με τη Γη και σε τροχιά γύρω από τη κατοικήσιμη ζώνη του άστρου τους. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει στενότερη παρακολούθηση ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται πράγματι για πλανήτες.

Όπως δήλωσε η Νάταλι Μπατάλχα, αναπληρώτρια αρχηγός της ομάδας Κέπλερ του πανεπιστημίου San Jose State της Καλιφόρνια, αυτή η τεράστια αύξηση του αριθμού των υποψήφιων πλανητών υπάρχει διότι η ομάδα Κέπλερ ανιχνεύει πλανήτες οι οποίοι όχι μόνο έχουν το μέγεθος της Γης αλλά είναι πιθανόν και κατοικήσιμοι. Τους μικρότερους δηλαδή σε μέγεθος, εκτός ηλιακού συστήματος, με την μεγαλύτερη τροχιακή περίοδο.

Τα τηλεσκόπια τα οποία χρησιμοποιούνται είναι κυρίως επίγεια ενώ με το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer επανεξετάζουν τις παρατηρήσεις σχετικά με τα διαστημικά ευρήματα. Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο είναι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί  λειτουργήσει τη νύχτα και να παρακολουθεί συνεχώς 150.000 αστέρια.

Το μόνο που μένει λοιπόν να περιμένουμε, είναι ποιος πλανήτης θα θεωρηθεί ο καταλληλότερος για να μας φιλοξενήσει στο μέλλον.

Πηγή

This entry was posted in ΕΠΙΣΤΗΜΗ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s